0 تا 100 لینوکس – شماره 1 – گنو / لینوکس یاد بگیریم!

در دنیای امروزی اگر می خواهید در زمینه نرم افزار فعالیت کنید حتما بایستی با لینوکس و دنیای آن آشنا باشید. شاید چند سال پیش این الزام وجود نداشت ولی با توجه به گستردگی استفاده از زیر ساخت های لینوکسی در همه کسب و کارها این الزام دو چندان شده است. هرچند لینوکس و توزیع های لینوکسی شاید برای روزمره کارهای شما مناسب نباشد ولی برای کارهای توسعه نرم افزار ، کار با سرورها و کار با دیتای مهم بسیار کاربردی هستند و در بخش سرورها که پادشاه مطلق لینوکس است.
برای شروع کار با گنو/لینوکس بهتر است که با هم یک سری مفاهیم را دوره کنیم تا ببینیم اصلا با چه چیزی طرف هستیم. خود من هم سالها با توزیع های مختلف لینوکس مثل اوبونتو و فدورا کار کردم بدون آنکه یک سری مفاهیم را درست متوجه بشم! در اوایل دهه سوم زندگی می خوام از اول همه چیز لینوکس را یاد بگیرم! اول بیایید ببینیم چرا لفظ گنو/لینوکس را استفاده می کنیم؟
گنو یک سیستم عامل است که آزادی عمل کاربر را محترم می شمارد، بدین معنا که اگر دوست دارید برای خدمتی هزینه پرداخت کنید مشکلی نیست، حتی اگر کاری که انجام می دهید را رایگان یا غیر رایگان در اختیار عموم قرار می دهید هم به خودتان مربوط است. آزادی عمل اصل بنای گنو است. خود گنو کاملا رایگان است.
وقتی می گوییم گنو/لینوکس ، یک توزیع لینوکسی را می گوییم که از پکیج های نرم افزار گنو در کنار هسته لینوکس استفاده می کند تا یک سیستم راه اندازی و قابل استفاده شود. پس اگر صحبت از لینوکس است ، صحبت از هسته سیستم عامل است، اوبونتو و امثال آن ، یک توزیع لینوکسی هستند که آمده اند هسته لینوکس را با توجه به مسیر شرکتشان با چیزهای دیگری در هم آمیخته اند و یک توزیع لینوکسی ایجاد کرده اند.
یک فرقی که این دوره زمانه با قدیما کرده این است که برای داشتن یک سیستم که روی آن یک توزیع لینوکس اجرا شود دردسرهای بیشمار وجود ندارد. همه چیز با چند کلیک نصب می شود. در زمینه پشتیبانی از زبان فارسی هم مشکلات قدیم نیست و همه چیز از همان اول در دسترس است.
از این پس یک سری پست های سریالی به صورت سریالی ، هفتگی یا هرجور که حال کردیم منتشر می کنیم که در آنها گام به گام مسیر ورود به دنیای لینوکس را شرح می دهیم. همه چالش ها، از نصب و شروع به کار تا مثلا راه اندازی انواع نرم افزارهای روزمره را با هم جلو خواهیم برد.
سایت اصلی بنیاد گنو را مشاهده کنید
https://www.gnu.org/home.en.html
اگر دوست دارید با فلسفه گنو بیشتر آشنا شوید کلی محتوا داخل سایت گنو وجود دارد. در ایران هم کلی گردهمایی سالانه وجود دارد که سعی می کنم در این سایت بیشتر به آنها بپردازم.